Kesan DNA Babi Dalam Sosej Pulut & Kepingan Ayam

KANGAR: Sosej pulut dan kepingan ayam (chicken cake) yang dijual di beberapa bazar Ramadan di sini dan digemari ramai penduduk tempatan, disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi.

TIDAK HALAL – SOSEJ PULUT DAN KEPINGAN AYAM TANPA JENAMA YANG DIIMPORT DARI THAILAND

Perkara itu disahkan Jabatan Kesihatan Perlis semalam selepas memperoleh keputusan analisis ke atas tujuh sampel awal yang dikumpulkan pihaknya di sekitar Sungai Bahru di sini dan daripada jumlah itu, dua disahkan mengandungi DNA babi.

Timbalan Pengarah (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan) jabatan itu, Mahamad Sukor Senapi ketika dihubungi berkata, dua produk yang dijual tanpa jenama itu mengandungi DNA babi.

“Sejak tempoh dua minggu lalu, sekurang-kurangnya 16 sampel dikumpulkan di sekitar kawasan berkenaan susulan aduan orang ramai yang khuatir dengan status halal produk berkenaan yang dikatakan dibawa masuk secara haram dari Thailand.
“Buat masa sekarang, hanya dua daripada tujuh sampel awal disahkan mengandungi DNA babi dan kita masih menunggu hasil analisis baki sembilan lagi sampel yang dihantar bagi tujuan berkenaan,” katanya.

Sumber: http://www.hmetro.com.my/articles/KesanDNAbabi/Article#

Inilah jadinya apabila umat islam yang menjual dan yang membeli tidak langsung prihatin dan sensitif tentang halal haram. Produk-produk seumpama ini boleh didapati oleh penjual secara pukal dengan harga yang murah yang sebahagian besarnya diimport dari Negara Thailand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge