Sabun Clay

sabun-clay-02

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia : RM 10.00
Sabah & Sarawak:

Harga Pengedar
Semenanjung Malaysia : RM 8.00
Sabah & Sarawak:

Nilai Mata: 2

Ulasan Tn Haji Ismail bin Haji Ahmad, Pengarah Urusan HPA Tentang Produk Sabun Clay:

Sabun ini telah mula memasuki pasaran MLM dan mendapat pemintaan yang tinggi. Tanah liat putih yang dijadikan bahan campuran dalam sabun ini menjadi ubat yang baik terutama untuk sakit-sakit kulit seperti ekzema,gatal-gatal dan lain-lain lagi. Penggunaan tanah liat putih(clay) adalah antara 3 – 10% namun bagitu memberikan kesan yang cepat pada penyakit-penyakit tersebut.

Ekzema adalah sejenis penyakit kulit yang sukar diubati dalam perubatan moden tetapi mudah diubati dengan penggunaan sabun clay ini. Pada peringkat awal sabun ini tidak di letakkan pewangi tetapi keluaran baru telah di masukkan pewangi yang boleh menyegarkan pengguna. Insyaallah. Tanah liat putih juga akan dijual dipasaran dalam bentuk scrub badan tidak lama lagi dan ia memberikan pembersihan yang sebenar mengambil daripada kaedah fikh menyamak dengan 1 bahagian air tanah.

Dari testimoni yang telah disampaikan terutamanya daripada leader-leader di utara menunjukan pemintaan sabun clay akan meningkat sekali ganda dipasaran HPA. Insyaalah.

banner-duniaherba-486x60.gif

18 thoughts on “Sabun Clay”

 1. Saya penderita ekzema selama 11 tahun. pakai sabun clay seminggu, nampak perkembangan baik. tapi blom sembuh lagi. doa doakan yea :-)

 2. salam

  saya mengalami hand & foot eczema selama 12 tahun.saya juga sudah mencuba sabun ni untuk 5 hari.memang ada perubahannya.rengsaan pada kulit mmg berkurang dan kurang gatal2.harap inilah jodoh ubat saya…:)

  1. Salam ramadhan,

   Alhamdulillah..syukur mudah mudahan inilah penawarnya ya dik..

   Untuk memudahkan lagi adik mendapatkan sabun ini tanpa perlu keluar ke kedai2 HPA, adik boleh layari
   http://www.DuniaHerbaHPA.net/syafiqah
   dan membeli sebarang produk2 lain secara online. Produk belian adik akan dipos ke rumah adik..

   Semoga adik cepat sembuh total!!

 3. SAMAK

  1. Samak ialah menyucikan sesuatu daripada kulit binatang dengan menggunakan bahan-bahan yang bersifat tajam (peluntur) seperti tawas, bahan kimia dan sebagainya.

  2. Bahan-bahan tersebut dapat menanggalkan dan menghilangkan semua kekotoran dan lendir yang mengandungi kuman­kuman penyakit yang melekat pada kulit binatang tersebut.

  Sabda Rasulullah S.A.W.:

  Maksudnya: Setiap kulit yang disamak menjadi bersih. (Riwayat Muslim)

  SERTU

  1. Sertu ialah menyucikan sesuatu daripada najis mughalazah iaitu anjing, babi dan keturunannya.

  2. Najis Mughalazah hendaklah disuci dengan membasuhnya menggunakan air mutlak sebanyak enam kali dan satu kali dengan air tanah.

  3. Menyucikan najis mughalazah dengan mengguna­kan tanah bertujuan untuk menghilangkan kuman-kuman penyakit yang terdapat pada badan binatang najis mughalazah. Mengikut ilmu kedoktoran, kuman-kuman penyakit yang terdapat pada najis mughalazah tidak dapat disucikan melainkan dengan menggunakan tanah.

  HIKMAT SERTU DAN SAMAK

  1. Dapat menghilangkan kuman-kuman penyakit yang terdapat pada kulit-kulit binatang.

  2. Supaya manusia dapat menggunakan ulit-kulit binatang dengan selesa dan bersih.

  3. Menunjukkan bahawa Islam agama yang mementingkan kebersihan dalam penggunaan semua peralatan harian.

  4. Supaya orang Islam sentiasa berhati-hati menggunakan bahan-bahan keperluan dalam kehidupan mereka.

  5. Menunjukkan bahawa Islam memberikan kemudahan menggunakan bahan-bahan yang ada di sekeliling mereka asalkan dengan cara yang halal.

  6. Terhindar daripada dijangkiti oleh sebarang kuman penyakit.

 4. askm…..hai…sy juga slh satu pnghidap ekzema sejak kecil lagi…boleh ke sabun ni dpt m’hlangkan kesan parut akibat pnykit ekzema..kulit sy mdah snsitif dan gatal m’ybabkan parut mncul dgn mudah..hrp2 sabun ni dpt bantu sy..

 5. hai….sy baru aje start pkai sbun ni sjak 2 ari lps..alhmdlillah,sbun ni sgt baik dan bgus utk sesape yg m’hdap pnykit ekzema…….tq hpa……

 6. sy sekarang mengandung 7bulan..bolehkah sy menggunakan sabun kacip fatimah? bedak apekah yang elok diguna utk ibu lepas bersalin?

 7. salam… adakah sabun clay boleh digunakan oleh bayi di bawah umur 2 tahun untuk mengubati kulit yang bermasalah..

 8. salam….saya risau ttg masalah kulit anak saya…bekas kudis/parut yang sudah baik menjadi gelembung air dan merebak…sy pergi klinik swasta dan kerajaan same jgk x baik….ape yang harus saya buat??????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge