Barut Berherba

barut-herba.jpgBarut yang mengandungi herba-herba terpilih digunakan untuk tujuan seperti berikut:-

1. Untuk ibu lepas bersalin. Barut ini bertindak untuk mengempiskan dan mengembalikan bentuk badan yang asal.

2. Membantu mengecutkan saluran peranakan dan mengekalkan kewanitaan.

3. Memulihkan tenaga selepas bersalin.

4. Melancarkan perjalanan darah.

5. Mengeluarkan lemak berlebihan yang terdapat pada bahagian perut.

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 30
Sabah & Sarawak: RM 35

Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 24
Sabah & Sarawak: RM 26

Nilai Mata (NM): 5 

==========================================

Panduan/Petua/Artikel Berkaitan Barut Berherba Tulisan Tn Haji Ismail,  Pengarah Urusan HPA

Barut Berherba

Digunakan untuk wanita lepas bersalin,melawaskan buang air besar,masalah angin dalam perut dan lain-lain lagi. barut ini menggunakan daun lemuni,jintan manis dan rempah ratus sebagai bahan utamanya.

Pemakai akan merasai sedikit panas hasil dari rempahan yang digunakan dan terlebih baik jika dilumuri dengan minyak barut atau minyak but-but terlebih dahulu. Jika minyak but-but di masak dengan bawang putih ia akan menjadi lebih berkesan. InsyaAllah.

32 thoughts on “Barut Berherba”

  1. selamat pagi,

    saya ingin bertanya diluar kotak barut ada btulis barut berherba buleh ditukar kan,
    1)so yang saya ingin bertanya mcm mana ia punya harga?
    2)dalam permakaian barut berherba boleh tak sekiranya dcuci?
    3)kenapa hpa tak buat barut untuk kanak2 baru lahir?
    itu saja yang saya mahu tanya,terima kasih
    assalamualaikum…
    semoga hpa dapat mengluarkan produck yang baru ontuk orang2 islam.

  2. Selamat pagi Cik Mawar,
    1) RM 8 harga utk refill barut.
    2) barut tak boleh dicuci cuma boleh dikeringkan sahaja.
    3) Belum ada perancangan utk membuatnya. Anda boleh cadangkan kepada pihak HQ HPA. Sila emel ke wahida@hpa.com.my

  3. saya mengalami masalah perut buncit. bolehkan saya menggunakan barut berherba ini untuk mengempiskan perut. Adakah barut berherba ini dikhaskan untuk wanita selepas bersalin sahaja.

  4. Salam Pn Norhayati, barut berherba ini bukan sahaja utk wanita selepas bersalin tetapi boleh juga digunakan oleh sesiapa sahaja utk tujuan mengempiskan perut. Sila sapu minyak but-but atau minyak barut pada perut terlebih dahulu sebelum memakainya. Sgt digalakkan agar mengambil bersama Teh Asiatica Plus dan Stoma K utk kesan yg lebih baik. Wassalam.

  5. Saya nak tanya, barut herba ni boleh tak dipakai segera sejurus selepas bersalin? atau kena tunggu beberapa hari sebelum memakainya? Ada tempoh dan syarat berapa kali pakai tak atau boleh dipakai sampai bila2 pun? terima kasih.

  6. Norazilah bt. Abdullah @ Othman said,
    16 November, 2007 at 4:53 pm

    Askm.
    Soalan saya, bolehkah barut berherba digunakan oleh wanita biasa dan kegunaannya tidak terhad untuk wanita yg bersalin saja. Sekian Terima Kasih.

  7. Salam Pn Norazilah, barut berherba ini bukan sahaja utk wanita selepas bersalin tetapi boleh juga digunakan oleh sesiapa sahaja utk tujuan mengempiskan perut. Sila sapu minyak but-but atau minyak barut pada perut terlebih dahulu sebelum memakainya. Sgt digalakkan agar mengambil bersama Teh Asiatica Plus dan Stoma K utk kesan yg lebih baik. Wassalam.

    Salam Pn Nurjiha, soalan anda akan dijwb kemudian. harap bersabar.

  8. Salam Ida, barut ini menggunakan daun lemuni,jintan manis dan rempah ratus sebagai bahan utamanya.

    Salam Adriana, saiz barut berherba ini tidak sama dengan Azzahraa Korset (lebih panjang). Azzahraa korset boleh digunakan utk individu yg mempunyai saiz ukuran pinggang sehingga 40 inci. Kami kurang pasti akan saiz ukuran panjang barut berherba ini dan akan cuba menyemaknya semula.

  9. salam….
    nak tanya barut herba ni bleh diguna tak tuk lelaki.. untuk mengembiskan berit bucit atau ada produk lain untuk lelaki?

  10. salam..
    nak tanya…boleh ke barut berherba ni di pakai sekali dgn bengkung az-zahraa? ada kesan sampingan tak nanti?

    terima kasih.

  11. salam,
    apakah khasiat yang terkandung dalam Kapsul wanita A & B ? Apa kebaikakan-kebaikan yang terdapat di dalamnya? terima kasih

  12. bagaimanakah untuk mendapatkan barut herba ni ye? berapa lamakah jangka hayat untuk barut tersebut?

    dimanakah saya boleh perolehi minyak barut atau minyak but-but?

  13. Az-Zahra vs Barut Berherba

    tlg nyatakan perbezaan serta pro & kontra utk kegunaan selepas bersalin

    Adakah kedua-duanya boleh diguna bersama, hanya salah satu serta yg mana lebih baik?

  14. Salam,
    Saya baru selepas keguguran (kandungan kurang sebulan. apakah produk paling sesuai untuk saya? yg mungkin boleh dimakan sbg ganti jamu dsb?

  15. nak tanya, di mana hendak mendapatkan refill barut berherba? boleh dibeli secara online @ perlu ke stokis kedai @ pengedar hpa?

    PUAN AISYAH

  16. salam..sy nak tanya..boleh barut berherba ni dipakai oleh ibu yang bersalin secara pembedahan?..harap dapat jawapan..terima kasih

    1. Assalamua’laikum.

      Bergantung pada luka pembedahan itu, saya cdgkan pakai bile luka operation tu dah baik kerana barut herba ini perlu dipakai secara ketat, jadi klu luka belum sembut mungkin sakit klu dipakai secara ketat.

      utk mempercepatkan kesembuhan organ dalaman serta luka pembedahan, sy cdgkan amalkan memakan mega 3 kapsul atau softgel dan minum teh herba pegaga.

  17. saya baru saja beli barut herba ni dan difahamkan ada cara pemakaian disertakan dalam kotaknya. tapi tidak ada langsung cara pemakaian nya secara lengkap. harap HPA dapat mengatasi kekurangan ini dengan menyertakan dengan lengkap arahan pemakaiannya pada pengeluaran produk ini pd masa akan dtg.

  18. salam…saya bersalin scra pembedahan,boleh ke slps hbs pantang baru menggunakan set bersalin?ini kerana masa pantang saya tidak guna apa-apa produk.apakah ubat yg sesuai utk saya slps pantang bagi luka dalaman dan untuk kecutkan rahim.

  19. Salam…

    Saya pernah membeli barut berherba HPA nie..tapi tidak pernah guna kerana tidak tahu bagaimana untuk memakainya.Keterangan pada kotak tidak lengkap.Bolehkah pihak HPA menerangkan cara pemakaian yang sebenar (berserta gambar)? Adakah tarikh luput bagi barut berherba ini kerana sudah hampir 2 tahun barut berherba tidak di gunakan.

  20. assalamualaikum….sya ingin brtanya brpakh hrga bg set bersalin bagi yg bukan ahli HPA dan xadekah produk seperti bertungku iaitu herba dibungkus dengan kain apabila hendak digunakan dikukus untuk memanasknnya?

  21. salam..

    saya merupakan seorang ibu muda dan berkerjaya…saya mengalami masalah perut buncit dan kini anak saya sudah berumur 2 tahun setengah…soalan saya ialah :
    1.boleh ke perut saya kempis semula memandangkan saya sudah mengalami masalah perut buncit selama 2 tahun setengah selepas melahirkan anak?
    2. adakah pemakaian barut ini memberi kesan kepada berat badan? kerana saya cuma mengalami masalah perut buncit dan tetapi tidak mngalami masalah berat badan.Berat badan saya kini boleh di katakan ideal.
    3. boleh kan barut ini di pakai pada siang hari selama 8 jam iaitu semasa working hours?

    TQVM

  22. Assalammualaikum, adakah barut herba ni dpt membantu membetulkan peranakkan? Adik ipar saya kini ada masalah dgn peranakkan yg sejuk, adakah barut herba boleh membantu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge