Minyak But-but

CYMERA_20141107_111021

Minyak But-But mengandungi ramuan lebih dari 100 jenis herba, termasuklah jenis tumbuhan yang kebiasaannya digunakan oleh burung But-But untuk membuat sarangnya.

Kelebihan Minyak But-But adalah seperti berikut:-

Untuk Patah Tulang.

Panaskan minyak dan sapukan pada bahagian yang patah dan terus balutnya dengan kain. Amalkan bersama Radix sebanyak 6 kapsul sehari.

Untuk Buasir.

Sapukan Minyak But-But pada bahagian dubur/anus yang terkeluar. Amalkan bersama Ficus, Pelawas dan Coscinium Plus.

Untuk Urut.

Minyak ini bersifat sejuk diluar dan didalam ia akan meresap ke lapisan epidermis yang mampu untuk mengubati saraf yang terganggu.

Sengatan Serangga.

Ambil kapas dan basahi minyak ini dan letakkan pada bahagian yang terkena sengatan.

Luka Kecil-Kecil.

Ambil kapas dan basahi minyak ini dan letakkan pada bahagian yang terkena sengatan.

Terkena Air Panas dan Luka Terbakar.

Sapukan minyak ke bahagian yang mengelembung.

Cirit-Birit.

Minum satu sudu kecil bersama air suam.

Kembung Perut.

Panaskan sedikit minyak dan urut perlahan-lahan secara berulang kali di bahagian perut secara memutar. Untuk kanak-kanak gunakan daun sirih dan sapukan minyak pada bahagian perut.

Kanak-Kanak Yang Sering Kencing Malam.

Sapukan pada bahagian ari-ari sebelum tidur. Dicadangkan amalkan bersama Madu Asli.

Bayi Sering Menangis Pada Waktu Malam.

Sapukan pada bahagian kening atas pada setiap waktu malam.

Wanita Menopouse.

Digunakan untuk menghilangkan rasa sakit bersama suami.

Komposisi (90 ml per botol) :

1. Kaempferia Galanga

2. Melaleuca Lecodendron

3. Cocos Nucifera Oil

4. Tinospora Crispa

Harga Pasaran
Semenanjung Malaysia: RM 20.00
Sabah & Sarawak: RM 22.00

 

Artikel Berkaitan Minyak Zaitun Tulisan Tuan Haji Ismail,  Pengarah Urusan HPA

Minyak But-But dan diare

Minyak But-But (MBB) juga sangat mujarab untuk diare (cirit) mencret-ind .Campurkan satu sudu makan minyak but-but kedalam secawan air suam/hangat-ind dan minum .Ulangi sekali lagi dalam tempoh setengah jam dan jika tidak sembuh juga ulangi sekali lagi.InsyaAllah.

Bagaimana ini boleh terjadi?kerana minyak but-but mengandungi arang(charcoal) yang dapat meneutralkan keracunan dalam perut.Biasanya minyak untuk urutan tidak boleh dibuat minum kerana terdapat bahan kimia seperti pewarna dan minyak hasil petrolium.

Ini berbeza dengan mbb kerana mbb terbuat dari minyak tumbuh-tumbuhan dan tidak mengandungi sebarang pewarna kimia.Ianya selamat untuk di minum.InsyaAllah.

27 thoughts on “Minyak But-but”

  1. Pn Azlina, anda dicadangkan memberi Madu Asli HPA kepada anak puan. Caranya ialah dengan mencampurkan madu tersebut dgn air. InsyaAllah berkesan. Selamat mencuba.

  2. Saya mengalami sakit di bahagian lengan kiri saya menyebabkan sukar untuk mengilas tgn ke belakang.Bila saya cuba untuk memusing tgn saya ke belakang ianya berasa terlalu tegang dan amat sakit.Produk hpa yg manakah patut saya guna ?

  3. Salam Pn Latifah, anda boleh gunakan minyak but-but utk urutan dan amalkan memakan Radix Kapsul utk mempercepatkan kesembuhan. Makan 2 biji pagi 2 biji malam. Makan 30 minit sebelum makan kecuali gastrik, makan lepas makan.

  4. Salam En. Redza,

    Saya ingin mendapatkan produk yang sesuai bagi masalah perut buncit selepas melahirkan anak.

    Terima kasih.

  5. Salam a’laik Pn Noraini, anda boleh mencuba produk barut berherba atau Az-Zahraa Corset. Utk barut berherba, sapu dengan Minyak but-but (atau minyak barut) terlebih dahulu di bahagian perut, kemudian barulah memakai barut tersebut. Guna secara berterusan. Barut boleh di refill semula jika herba didalamnya sudah berkurangan.

  6. Salam. Saya ingin berkongsi pengalaman menggunakan minyak but2. Kuku jari tangan saya pernah diserang cekam dan sakitnya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Dengan menyapu minyak but2 ini 2-3 kali sehari (lebey pun tak pa ) selama beberapa hari, Syukur alhamdulillah cekam beransur2 hilang dan kuku pun tidak sakit lagi. Gunalah dengan yakin produk ini..

  7. assalamualaikum,

    saya mengalami ketumbuhan berupa macam lendir ditengah belakang lebih kurang sebesar ibu jari, dah hampir lebih 10 tahun dia tak membesar dan tak sakit, saya dah cuba buat pemeriksaan doktor, kata doktor bukan jenis barah, cuma lendir saja, nak operate takut pulak rasanya…
    ada kah mana2 product hpa yang boleh menyurutkan ketumbuhan saya tu.

    terima kasih…

  8. saya pun ada masalah ketumbuhan kat belakang macam si said di atas.tapi sebesar kelingking aje.dia ditekan tak sakit.harap hpa juga maklumkan apa product yang berkesan.

  9. Assalamualaikum…
    Semasa saya melahirkan anak ke 3…saya menghadapi kesukaran utk melahirkan bayi saya dan menyebabkan anak saya tersangkut di lengan hingga menyebabkan anak saya tidak boleh menggerakkan tangan kirinya…doktor mengatakan anak saya mengalami erb palsy…iaitu kelumpuhan…saya cuba menggunakan minyak but but dan alhamdulilah dalam masa 2 bulan anak saya sudah boleh menggerakkan tangannya sedikit demi sedikit…sehingga hari ini saya tetap menggunakan minyak but but di tangan anak saya…dan dia dah boleh menggerakkan tangan kirinya seperti bayi² normal yg lain….terima kasih HPA

  10. Salam. saya mempunyai beberapa pengalaman mengenai minyak but2 ni.
    1.anak saya mengadu sakit perut,kemudian saya panaskan sedikit pada piring tembikar kemudian sapu diperut secara memutar bersama daun sireh. Alhamdulillah tidak lama sakitnya kurang dan dia mengatakan tak sakit lagi setelah bangun dari tidur.
    2.Anak buah mengadu sakit perut kerana perut kosong,saya titiskan sedikit minyak but2 dgn stgh gelas air suam dan campur sedikit madu. kacau n minum. Alhamdulillah pulih.
    3.Saya sendiri tiba2 gatal2 mata n merah. kemudian saya sapu minyak but2 atas n bwh kelopak mata. Alhamdulillah ia berkesan.
    4.Suami mengalami cirit2,saya syorkan minum minyak but2 satu sudu besar sblm pergi kerja. Alhamdulillah di tpt kerja dia tidak cirit lagi.
    Kesimpulannya,minyak but2 patut ada disetiap rumah sbg persediaan awal jika berlaku kecemasan. Terima kasih HPA.

  11. Salam Zammat, saya kurang pasti apa produk HPA yang sesuai utk masalah anda. Saya cadangkan anda hubungi Herbalis HPA, Hj Ramly, 013-3713500.

    Salam Mohd Husri, saya cadangkan pesakit psiorosis mengamalkan set lengkap HPA iaitu 3D-dkarm, ddeu, ddet dan shark cartilage, teh herba serta tea tree oil cream utk sapuan.

    Salam Zailah dan Mawardesa, terima kasih atas perkongsian testimoni anda.

  12. salam. anak saya gemar memanjat. satu hari dia terjatuh & lengan dan ketiaknyer terluka akibat tersagat pada hujung almari yg tajam. saya terus sapukan minyak but but & alhamdulillah dgn izin Allah lukanya sembuh & bila dia mandi dia tak terasa pedih langsung. seolah2 tak ada luka pada ketiaknya tu.

  13. Salam…
    Satu lagi pengalaman ingin dikongsi.

    Anak saya b leeding di bahagian bahu setelah ketumbuhan kecil seperti kutil dibuang oleh doktor pada malam itu. Sehingga pagi bila dibuka untuk dicuci,darah masih lagi keluar.
    Setelah dicuci saya tuangkan minyak but2 pada kapas tebal kemudian tekap dan balut pada bahagian luka tersebut. Tak sampai 2 jam kerana hendak mandikan dia,darah tidak lagi mengalir keluar. Alhamdulillah memang tak sangka lah. Sykur sangat. Terima kasih HPA

  14. anak saya berumur 8 bulan mengalami batuk-batuk yang berkahak hingga dadanya berbunyi juga selesema. adakah minyak but-but ini boleh diamalkan.tq

  15. salam.

    Bolehkah saya menggunakan minyak but-but sahaja tanpa Ficus, Pelawas dan Coscinium Plus untuk merawat buasir??

  16. salam..emak saya menghidap penyakit kanser otok, breast cancer menyebabkan tangan sebelah kiri membengkak dan tidak dpt bergerak. apakah produk yang sesuai untuk kurangkan bengkak..saya telah memberi shark dan minyak but2.. apakah sebenarnya produk yang sesuai dgn penyakit emak saya ini..

  17. saya mempunyai anak celebral palsy,pergerakkannya lambat dan bahagian pinggang hingga ke kaki kecil.Anak saya kurang berat badan walaupun usianya sudah 10 bulan tp berat dia hanya 6kg sahaja,anak saya juga kerap menangis siang dan malam?apakah produk yg sesuai untuk saya gunakan?terima kasih

  18. isteri saya mengalami masalah sakit di pergelangan tangan. sendi tangannya tidak dapat berfungsi dengan baik..apakah produk yang sesuai

  19. Salam..saya ingin btya,anak sya berumur 9bln
    sudah seminggu dia cirit,saya dah bg ubat klinik tp masih lg cirit,so adakah sesuai bg minyak but2 kpd dia. Satu lg,anak saya no.1 & 2 mempunyai kutil di bhgn belakang,adakah minyak ini juga sesuai digunakan?

  20. As’kum..

    saya sering sakit bhgn blkg sblh kiri..di bhgn urat belikat kate doctor..bukan tulang blkg.. bolehke saya urut guna minyak but-but?

  21. assalam…
    sya alergi pada makanan yang mengandung MSG,sehingga membuat jari kuku saya mengelupas kulitnya dan kukunya semakin pendek.
    bagaimana caranya mengobati dengan minyak but but?
    syukron..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge